Saturday 24 December 2016

FST..... II .RESEPI HIDANGAN HARI INI MARI KITA MAKAN PECAL

KIRIMAN: SHAIMON S JUMADI –FST
Sabtu Disember 24/2016

RESEPI BUAT PECAL

BAHAN-BAHANYA”

01.Kacang Tanah 1 kg
02.Lada padi (lombo rawit) 70 biji
03.Daun Kencur (Cakur)
04.Belacan (terasi)
05.Asam Jawa
06.Bawang Merah
07.Bawang Putih.

Kacang tanah tadi digoreng kemudian masukan ke lesung kayu kalau ada kalau tak ada masukan ke dalam balang mesin pengisar (blander)  dan masukan sekali dengan bahan-bahan di bawah ini

01.Kacang Tanah Goreng
02.Belacan
03.Ladah Padi
04.Bawang Merah

05.Bawang Putih
06.Asam Jawa
07.Daun Kencur
08.Garam secukup rasa
09.Gula secukupnya
10. Kisar hingga lumat
11. Untuk hidangan banco sambal pecal tadi dengan air panas kalau kurang masin atau kurang manis boleh tambah sedikit garam  dan gula.




CAMPURAN:
01 Kangkong ….. semua di rebus
02 Taugih
03 Daun Genjer
04 Kacang Panjang
05 Daun Ubi Kayu
06 Boleh juga simpan fish cake di iris-iris
07 Telor Ayam Rebus/Kerupuk
08 Kalau mahu cepat jalan  ke Syurga atau ke neraka  boleh juga guna pucuk rengas atau pucuk tubah tetapi pastinya goal nanti

Selamat mencoba…



 Daun Genjer

No comments:

Post a Comment