Sunday, 25 December 2016

RESEPI MASAKAN SEMUR JENGKOL (JERING) ATAU DAGING . HIDANGAN UNTUK HARI INI..FST


KIRIMAN SHAIMON S JUMADI
Sunday December 25/2016

BAHAN-BAHANNYA:

01.Jengkol  2kg direbus
02. Daging Lembu
03. Jintan Manis (serbuk)
04. Jintan Putih (serbuk)
05.Ketumbar (serbuk)
06.Gula
07.Perisa
08.Garam
09.Santan Kelapa Pekat (Patinya)

CARA-CARA MEMBUATNYA


 01 Jengkol yang sudah direbus tadi atau daging
02 Gaul dengan rempah ratus  Jintan Manis-Jintan Putih Ketunbar
03 Masukan garam-gula perisa secukup rasa (manis)
04 Perap  semalaman dalam peti ais

PENYEDIAN:

Panaskan kuali masukan minyak satu gelas kemudian masukan jengkol atau daging ke dalam kuali itu untuk ditumis gaul hingga sebati kemudian masukan santan pekat tadi masakan hingga mengeluarkan minyak.


Angkat bolehlah di hidangkan Selamat Mencoba

No comments:

Post a Comment