KIRIMAN
SHAIMON S JUMADI
Sunday
December 25/2016
BAHAN-BAHANNYA:
01.Jengkol 2kg direbus
02. Daging Lembu
03. Jintan Manis (serbuk)
04. Jintan Putih (serbuk)
05.Ketumbar (serbuk)
06.Gula
07.Perisa
08.Garam
09.Santan Kelapa Pekat
(Patinya)
CARA-CARA MEMBUATNYA
01 Jengkol yang sudah direbus tadi atau daging
02 Gaul dengan rempah
ratus Jintan Manis-Jintan Putih Ketunbar
03 Masukan garam-gula
perisa secukup rasa (manis)
04 Perap semalaman dalam peti ais
PENYEDIAN:
Panaskan kuali masukan
minyak satu gelas kemudian masukan jengkol atau daging ke dalam kuali itu untuk
ditumis gaul hingga sebati kemudian masukan santan pekat tadi masakan hingga
mengeluarkan minyak.
Angkat bolehlah di
hidangkan Selamat Mencoba
No comments:
Post a Comment