Friday, 23 December 2016

FST ,,,,,RESEPI HIDANGAN HARI INI MASAK SAMBAL LODE (MASAKAN ORANG JAWA SELANGOR)

RESEPI MASAK SAMBAL  LODE

KIRIMAN  BIBI SURINEM HJ MAS  KARTO SUPARJO (SELANGOR)

Friday December 23/2016

Bumbu

01 Bawang Merah
02 Bawang Putih
03 Buah Pala
04 Halia
05 Terasi (Belacan)

Masukan ke dalam balang mesin mengisar (blander) Kisar hingga lumat

06 Cili Boo
07 Tempe Goreng
08 Tahu Kering/Tahu Basah
09  Perut Ayam/Babat Lembu sudah direbus
10 Santan Kelapa satu gelas pekat
11 Garam
12 Bahan Peresa
13 Gula
14 Minyak Masak Untuk Menumis
15 Serbuk Kunyit
 
Cara-Cara Memasak

01.Panaskan Minyak Dalam Kuali
02.Masukan semua bumbu yang dikisar termasuk cili Boo dan serbuk kunyit  kedalam kuali untuk ditumis
03.Gaul Hingga Sebati
04.Masukan Perut Ayam/ Babat Lembu
05.Gaul biarkan  selama 3 minit

06. Masukan  Tempe Goreng/Tahu Basah/Kering
07.Masukan Santan Kelapa
08.Gaul hingga sebati
Berkuah/kering
09.Kemudian masukan kacang tanah goreng dalam masakan  tersebut
10.Bolehlah dihidangkan
11. Lode berkuah






No comments:

Post a Comment