RESEPI MASAK SAMBAL LODE
KIRIMAN BIBI SURINEM HJ MAS KARTO SUPARJO (SELANGOR)
Friday December 23/2016
Bumbu
01 Bawang Merah
02 Bawang Putih
03 Buah Pala
04 Halia
05 Terasi (Belacan)
Masukan ke dalam balang
mesin mengisar (blander) Kisar hingga lumat
06 Cili Boo
07 Tempe Goreng
08 Tahu Kering/Tahu Basah
09 Perut Ayam/Babat Lembu sudah direbus
10 Santan Kelapa satu
gelas pekat
11 Garam
12 Bahan Peresa
13 Gula
14 Minyak Masak Untuk
Menumis
15 Serbuk Kunyit
Cara-Cara Memasak
01.Panaskan Minyak Dalam Kuali
02.Masukan semua bumbu yang dikisar termasuk cili Boo dan
serbuk kunyit kedalam kuali untuk
ditumis
03.Gaul Hingga Sebati
04.Masukan Perut Ayam/ Babat Lembu
05.Gaul biarkan selama 3 minit
07.Masukan
Santan Kelapa
08.Gaul
hingga sebati
Berkuah/kering
09.Kemudian
masukan kacang tanah goreng dalam masakan
tersebut
10.Bolehlah
dihidangkan
11. Lode berkuah
No comments:
Post a Comment